
Language Interpretation and Translation  
 

As background, the Federal regulations are very clear that, under the rights and safeguards section of 
Part C of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA Part C), http://idea.ed.gov/part-
c/search/new. It is a parent’s right to thoroughly understand all activities and written records about 
their child, thus the requirement that eligibility determinations, assessments, IFSPs, consents and 
procedural safeguards must be provided in the native language of the family. 
 

Federal Regulations state: 
The 2011 Regulations noted,  “…requiring the native language to be used in all direct contact with a 

child, especially in providing early intervention services to an infant or toddler with a disability, may not 

be necessary or feasible in all circumstances.” “Thus, [the Department] has not included in these final 

regulations the requirement in proposed §303.25(a)(2) that native language be used in all direct contact 

with the child. However, as recipients of Federal financial assistance, Part C lead agencies must comply 

with the requirements in Title VI of the Civil Rights Act of 1964, which prohibits discrimination based on 

race, color, or national origin in programs or activities receiving Federal financial assistance.”   

The policy of the Department of Economic Security (DES) is to provide quality and timely language 

assistance services to clients with Limited English Proficiency (LEP) to ensure meaningful access to 

programs, services, and activities.  See (34 C.F.R. §303.25) and (DES Policy statement 01-01-34). 

AzEIP Policy and Procedures states: 
“Native language, when used with respect to an individual who is limited English proficiency or LEP 

means:  A. the language normally used by that individual, or, in the case of a child, the language 

normally used by the parents of the child, except as provided in B. below; B. for evaluations and 

assessments, the language normally used by the child, if determined developmentally appropriate by 

qualified personnel conducting the evaluation or assessment.  Native language when used with respect 

to an individual who is deaf or hard of hearing, blind or visually impaired, or for an individual with no 

written language, means the mode of communication that is normally used by the individual (such as 

sign language, Braille, or oral communication).” 

The Scope of Work for all AzEIP providers also has this requirement:  “7.0 

Administrative Requirements:     7.7.    Ensure that all personnel are able to communicate effectively 

with the family members or caregivers in their native language or other mode of communication (e.g., 

Spanish, American Sign Language, etc.). If personnel are not fluent in the native language or other mode 

of communication, the Contractor shall coordinate access to competent interpretation and/or 

translation through resources available to the family and/or community. If interpretation and/or 

translation are not available to the family or in the community, the Contractor shall provide appropriate 

interpretation and/or translation services as a component of service delivery. The Contractor shall 

ensure that all confidentiality requirements are maintained regardless of the source of interpretation 

and/or translation services.” 

http://idea.ed.gov/part-c/search/new
http://idea.ed.gov/part-c/search/new


Therefore, AzEIP service coordinators are responsible for obtaining an interpreter (using a parent’s 

mode of communicating), if feasible to do so.  All parents must understand all activities and written 

records about their child and they must be an informed team member and decision-maker.  

Interpretation would be those services conducted in person with the family to ensure their 

understanding.  Translation would include those services when documentation needs to be composed 

from, say, Spanish into English.  In responding to the following questions, The DES/AzEIP Office is 

referencing interpretation services. 

Specific Questions from the Field 
 

Question:  Can we bill for translation services? 

Answer:  There is no separate code when invoicing for interpretation services.  There is a percentage of 

the reimbursement rate that is allocated for administrative costs, which would include interpretation 

services. Therefore there is no separate billing code or invoicing to AzEIP for interpretation services. 

Question:  What, if any, are the requirements for the interpreters going to the home with our 

providers?   

Answer:  The answer depends on whether or not the interpreter is providing a direct service.  In most 

instances this will not be the case; the interpreter may be physically present for language services and 

will not be left alone with, or provide direct services to the child.  Many requirements that contractors 

must meet, such as Fingerprint Clearance Cards, are for providers providing direct services to children 

and therefore not a requirement for these individuals.  To review these requirements for direct 

providers, please refer to the DES Special Terms and Conditions document your organization received 

upon award of your AzEIP contract  

There may be additional requirements when a child is in the foster system, as the translator will be 

subjected to confidential information and, due to the nature of the protections in place for a child in DCS 

custody, other requirements may need to be met.  We have asked for clarification from the Assistant 

Attorney Generals (AAGS) for DCS to delineate whether these individuals need to meet DES security 

requirements and once we have guidance we will share them with providers. 

Question:   Please confirm which agency covers the cost of interpretation services for families once a 

child is DDD eligible.  Locally, one provider agency is paying and another agency's interpretation services 

are being covered by DDD. 

Answer: If the Team, which includes the family, determines that interpretation services are  necessary, 

and the child is DDD eligible, DDD would cover interpretation services for SC functions (such as 

meetings, SC phone calls, etc.) but would not provide interpretation services for the direct therapy 

services contracted through the AzEIP TBEIS contracts. Ensuring interpretation services are available for 

Team Lead (TL) or joint visits by other providers provided by an AzEIP provider is the responsibility of the 

AzEIP contractor. 



Question:   If SC visits are covered by DDD, but the TL visits are to be covered by the AzEIP TBEIS 
provider agency, different interpreters may be used (provider agencies have different interpreter service 
contracts than DDD).  For consistency purposes, how would we handle this?  
 
Answer:  DDD uses a qualified vendor system when interpretation services are requested for a family.  
AzEIP providers are welcome to utilize any sub-contractor for interpretation services. There may be 
times when the person providing the interpretation services may be a different individual. However, 
assuming all the interpreters are proficient in the language needing to be translated, there should be no 
conflict in the use of multiple services and/or interpreters. 
 
Question:  Several interpreter services require a home visit so phone contact only is limited. DDD is 
currently working to resolve interpreter phone services on their end but it brought up a question of how 
to support a family with TL not direct services. We have a family who receives several services at CRS 
and prefers SC only.  Do you have suggestions for how to best handle this situation? Does a TL have to 
be assigned in this situation? 
 
Answer: The AzEIP TBEIS Scope of Work requires the AzEIP provider to arrange for interpretation 
services. Since all of the AzEIP providers are working under the same requirement, it may be helpful to 
reach out to other providers to identify an interpreting service that best meets your organizations 
needs.  
 
The second part of the question has been addressed in another forum.  A TL needs to be assigned in I-
TEAMS so that an IFSP can be created.  In those instances where a family has requested Service 
Coordination only, it would be the responsibility of the Service Coordinator, not the TL, to provide all 
direct and non-direct services for the family.  
 
 
 
 


